בדיקת פוליגרף היא בדיקה שעד לפני עשור או שניים נחשבה לכלי משפטי, שהשימוש בו מחוץ לעולם המשפט כמעט ולא היה קיים. בעשורים האחרונים חלה התפתחות דרמטית ביעילות של המכשור בתחום זה והתפתחה גם ההבנה שאת הבדיקה הזאת ניתן לנצל למטרות שונות ומגוונות מעבר לעולם המשפט. אחת מסוגי הבדיקות שהפכה להיות מקור ההכנסה המרכזי של כל הגורמים המקצועיים העוסקים בתחום זה היא בדיקת פוליגרף בעבודה. למה לבצע בדיקה כזאת במסגרת העבודה? באילו מקרים נדרשת בדיקה כזאת? האם זה חוקי? האם מקום העבודה עצמו מבצע את הבדיקה או שהבדיקה מבוצעת אצל גורם מקצועי? כל התשובות לכל השאלות, ממש כאן בשורות הבאות.
למה בכלל מבוצעת בדיקת פוליגרף בעבודה ובאילו מקרים היא מבוצעת?
ובכן, כידוע בדיקת פוליגרף היא בדיקה שמיועדת לבחון האם אדם הוא דובר אמת או דובר שקר. בדיקה זו שכיחה במיוחד בעולם המשפטי, בו אנו רוצים לברר האם חשוד או עד כלשהו מעיד אמת בחקירותיו. יחד עם זאת, הצורך שלנו לוודא שהאדם שמולנו הוא דובר אמת הוא לא צורך ששמור לעולם המשפט ואם כולנו היינו יכולים להסתובב עם מכונת אמת בכיס, כולנו גם היינו עושים זאת בשמחה. ישנם תחומים נוספים בהם ישנה חשיבות רבה ליושרה ולאמינות של האדם ואחד הבולטים שבהם הוא תחום התעסוקה. מן הסתם, לא כל עובד חייב לעבור בדיקת פוליגרף בעבודה. יחד עם זאת, ישנן משרות שבהן חשיבות האמינות והיושרה של העובד היא קריטית להתנהלות הארגון ולמניעת סיכונים מהארגון. הצורך בביצוע בדיקה כזאת במקום העבודה עולה ככל שהידע שהעובד מחזיק בו לגבי הארגון הוא יותר סודי ומשמעותי וככל שניצול הידע הזה לרעה, יכול להזיק יותר לארגון. בדיקה כזאת גם נדרשת בכל ארגון שבו נדרשת רמה גבוהה של סודיות או סיווג בטחוני ובכל ארגון שבו נדרשים סטנדרטים גבוהים של יושרה.
כך למשל, במגזר הציבורי מבוצעת בדיקת פוליגרף בעבודה לכל מועמד המעוניין להפוך למפכ"ל. בדיקה זו נועדה להבטיח שהאדם אותו מציבה המדינה בראש מערכת אכיפת החוק שלה הוא אדם ישר דרך, שלא ביצע עבירות חמורות בעבר ושאין סיכון בשיתופו במידע חשוב שאליו הוא ייחשף במסגרת תפקידו כמפכ"ל המשטרה. אבל בדיקה כזאת יכולה להידרש גם בעוד שלל ארגונים ותפקידים – גיוס של עובד חדש לעמדה בכירה בארגון, קידום של עובד למשרה בכירה, חקירה של הונאה, הדלפה או כל אירוע אחר בתוך הארגון, שימור של סיווג בטחוני עבור עובד שנחשף למידע סודי ביותר על בסיס קבוע וכן הלאה. בכל המקרים האלה אנחנו נרצה לוודא שהעובד לא ביצע ולא מתכוון לבצע שום שימוש לרעה במידע שהוא מחזיק בו ובכלל.
האם זה חוקי והיכן זה מבוצע?
בדיקת פוליגרף בעבודה היא חוקית בהחלט אם כי במרבית המקרים לא ניתן לחייב את העובד לעבור בדיקה כזאת. ישנן משרות ספציפיות כמו המפכ"ל כאמור, שבהן חובת ביצוע הבדיקה מעוגנת בחוק, אך באופן כללי העובד יכול לסרב לבדיקה כזאת ומנגד יכול גם הארגון לסרב להעסיק אותו בשל כך. כל עוד ניתנת ההסכמה של העובד, זה בהחלט חוקי לבצע בדיקת פוליגרף בעבודה. הבדיקה עצמה כמובן אינה מתבצעת במקום העבודה עצמו. בדרך כלל ארגונים סוגרים הסכמי שירות ארוכי טווח עם מכוני פוליגרף או משרדי חקירות פרטיות המספקים את השירות ואחת לתקופה או באופן חד פעמי, כפי שנדרש, נשלח העובד למשרדי ספק השירות על מנת לעבור את הבדיקה, כשממצאיה נשלחים אל המעסיק.
ארגונים רבים משתמשים בשירותים של בדיקות פוליגרף עבור העובדים שלהם ועבור מועמדים לתפקידים כאלה ואחרים בתוך הארגון, כאשר הבדיקה גם נחשבת לכלי ליישוב סכסוכים בבוררויות או בבית משפט. יש לציין כי בדיקת פוליגרף תהיה קבילה בפני בית הדין אך ורק במקרה בו שני הצדדים מסכימים כי ניתן יהיה להתחשב בתוצאותיה של בדיקה הפוליגרף. אם אחד מן הצדדים אינו מעוניין שבדיקת הפוליגרף תשמש כראיה, בית המשפט לא יכול להשתמש בה בתור ראיה. בדיקת פוליגרף היא למעשה בדיקה לחקר האמת כאשר במהלך הבדיקה הנבדק נשאל מספר שאלות בזמן שהוא מחובר למכונה. המכונה מזהה שינויים פיזיולוגיים אלל הנבדק וכך יכולה לומר בדיוק יחסית גדול על איזה שאלה על הנבדק בכנות ובאיזו שאלה הוא שיקר בעת שענה עליה. אותם שינויים פיזיולוגיים אותה בוחנת המכונה הינם שינויים בקצב הלב, שינוי בלחץ הדם, שינוי במוליכות של הגוף ועוד.
מהם היתרונות של בדיקות פוליגרף טרם קבלה לעבודה?
לבדיקות פוליגרף שנערכות מטעם מעסיק פוטנציאלי ישנם יתרונות רבים כאשר בראש ובראשונה היא היכולת של הבודק בבדיקת הפוליגרף לשאול במהלך הבדיקה שאלות שלא תמיד יכולות להישאל במהלך ראיון עבודה סטנדרטי כמו למשל האם הנבדק מעשן סמים, האם הנבדק גנב מאחד ממעסיקיו הקודמים, האם הנבדק נוהג לצרוך אלכוהול בצורה מופרזת ועוד. מעבר לכך היתרון העיקר של בדיקה שכזו היא שהמעסיק למעשה מקבל גושפנקא נוספת על היושרה האישית של המועמד לפני קבלתו לעבודה או לעומת זאת אם הוא השאיר רושם ראשוני חיובי ולבסוף גילינו מספר פרטים בעייתיים בבדיקת הפוליגרף, אנו יכולים לחסוך לעצמנו ולארגון שלנו הרבה מאוד חוסר נעימות אם לא נקבל אותו לאחר מה שגילינו בבדיקת הפוליגרף.
מדוע ארגונים מבצעים בדיקות פוליגרף לפני קבלה לעבודה?
אז כפי שציינו כבר ארגונים רבים עורכים בדיקת פוליגרף למועמדים לעבודה לפני קבלתם לארגון בעוד ארגונים מסויימים מבצעים לעובדים שלהם בדיקות פוליגרף תקופתיות אחת למספר שנים.
הסיבה המרכזית בגינה נעשה בדיקות פוליגרף לפני הקבלה לעבודה היא לאור העובדה שאנו לא נרצה לקבל אל הארגון שלנו מועמדים אשר יש להם בעיות של גניבה או בעיות של התמכרות לסמים ולחשוף אותם למידע רגיש של הארגון שלנו. מעבר לכך, לארגונים רבים ישנם סודות מסחריים או סודות מקצועיים שאנו רוצים לוודא טרם הקבלה של המועמד לארגון שאנו יכולים להיות בטוחים כי ניתן לחשוף את אותם סודות בפניו לאחר קבלתו של המועמד לעבודה.
מה העלות של בדיקות פוליגרף?
המחיר של בדיקת פוליגרף נגזר בעיקר מעבודת ההכנה לקראת הבדיקה כמו קריאה ולמידה של המקרה המדובר והכנת שאלון מתאים יחודי לאותה בדיקה. במקרה של פוליגרף לפני קבלה לעבודה המקרה יחסית פשוט שכן השאלון הוא יחסית סטנדרטי גם כאשר מדובר בארגונים שונים ואין יותר מידי עבודת הכנה עבור הבודק טרם הבדיקה.
ככלל עלות בדיקת פוליגרף למועמד לעבודה לפני קבלתו לארגון תנוע בין סכום של 350 ש״ח לבין 550 ש״ח עבור הבדיקה ללא מע״מ. ישנם מספר אלמנטים שעלולים להשפיע על המחיר הזה כמו למשל עריכת ראיון.
ארגונים רבים דורשים לפני קבלה של מועמד מסויים לעבודה אצלם בארגון שהוא יגש מטעמם למכון פוליגרף, שם יערוך בדיקת פוליגרף לעובד לפני קבלה לעבודה. ראשית נסביר מהי בדיקת פוליגרף בכלל שכן זוהי בדיקה שמטרתה להגיע לחקר האמת. במהלך הבדיקה נשאל הנבדק מספר שאלות מוכנות מראש כאשר הוא מחובר למכונה שמזהה שינויים פיזיולוגיים בגופו של הנבדק. כאשר המכונה מזהה שהנבדק ענה דבר שקר על שאלה מסויימת היא מתריעה על כך בפני הבודק, כאשר היא עצמה יודעת לזהות האם התשובה היא אמת או שקר על פי שינויים הפיזיולוגיים בגופו של הנבדק. כאשר הנבדק למעשה עונה בדבר שקר קורים בגוף מספר תהליכים פיזיולוגיים שמעידים על כך שהנבדק משקר.
בין התהליכים שקורים לנבדק הם שינויים בקצב הלב שלו, שינויים בלחץ הדם של הנבדק ושינוי במוליכות החשמלית של עורו של הנבדק. את כל התנודות הללו של הגוף המכונה של הפוליגרף מצליחה לאתר בדיוק מירבי וכך ניתן לאחר הבדיקה לנתח לפי אילו שאלות ענה הנבדק בצורה כנה ועל אילו שאלות ענה בשקרים. יש לציין כי לפני הבדיקה מכין הבודק את הנבדק על ידי שיחה קצרה בה הוא מסביר לו על הבדיקה ועל התהליך של החיבור למכונה ומתחיל את הבדיקה בשאלות פשוטות כמו וידוא השם, וידוא מקום מגורים וכדומה.
מה היתרונות של בדיקת פוליגרף לעובד?
לבדיקות פוליגרף לעובד שלכם בין אם מדובר בבדיקה לפני קבלה לעבודה או בדיקה תקופתית אחת לזמן מה ישנם יתרונות רבים. בהיבט של לפני הקבלה לעבודה היתרון המרכזי הוא שאנו יכולים שבבדיקות הפוליגרף ישאלו שאלות שלא תמיד יכולות להישאל במעמד של ראיון עבודה כמו למשל אם המועמד צורך סמים או צורך אלכוהול בצורה מופרזת. באמצעות בדיקת פוליגרף לעובד אנו יכולים לקבל מידע נוסף רב ערך לפני שאנחנו מקבלים החלטה האם לקבל אותו לעבודה.
מעבר לכך ישנם עסקים או תעשיות בהם מעורבים הרבה מאוד סודות שעל העובד לשמור לעצמו ולא לפזר בקרב אנשים שאינם צריכים לדעת מכך. למשל עבודה בתעשיות הבטחוניות או עבודה בארגון שיש לו סודות תעשייתיים כמו מתכון סודי או פטנטים וכדומה שאסור שידלפו החוצה. לכן, ארגונים רבים דורשים מן העובדים שלהם לבצע אחת לזמן מה בדיקת פוליגרף לעובד על מנת לוודא שהסודות אליהם חשופים העובדים נשארים איתם ולא יוצאים החוצה למקומות לא ראויים כמו מתחרים באותו ענף או לאויבים שלנו אם מדובר בעובד בתעשייה ביטחונית.
מה המחיר של בדיקת פוליגרף לעובד?
המחיר של בדיקות פוליגרף לעובד משתנה כמובן ממכון אחד לאחר ותלויות במספר משתנים. ככלל מירב העבודה בבדיקת פוליגרף הוא ההכנה של הבודק לקראת הבדיקה והכנת שאלון שתואם לאותו נבדק אך במקרים של ראיון מטעם מקום העבודה מעטים המקרים בהם יש צורך לחבר שאלון עבור מועמד ספציפי. לכן ברוב המקרים מדובר בשאלון אחד שחובר עבור הארגון פעם אחת עבור כל העובדים ולכן העלות של הבדיקה לא צריכה להיות גבוהה. מעבר לכך גם כמות הבדיקות שהארגון מבצע באותו מכון כל שנה משפיעות על המחיר וככל שנבצע יותר בדיקות המחיר יהיה נמוך יותר. עלות בדיקת פוליגרף סטנדרטית לעובד תעלה בין 350 ש״ח ל– 550 ש״ח תלוי במשתנים שציינו קודם לכן. במידה ויש להכין עבור עובד ספציפי שאלון ייחודי ייתכן שהעלות תהיה מעט יותר גבוהה והיא תנוע בין 700 ש״ח לבין 800 ש״ח עבור בדיקת הפוליגרף. בתום הבדיקה מופק דו״ח שמסכם את הבדיקה לנוחיות הארגון המבקש.